Nachttreinen in Europa

We snappen dat het je soms wat duizelt in de wirwar van nachttreinen binnen Europa. Grof gezegd kun je er vanuit gaan dat nachttreinen worden georganiseerd vanuit de Oostenrijkse spoorwegen, de ÖBB.

NightJet

Nachttreinen van de ÖBB die van en naar Nederland rijden worden Nightjet (NJ) treinen genoemd. De treinen die hiervoor worden ingezet zijn van ÖBB zelf. Vanuit Nederland zijn de NightJet bestemmingen München, Wenen, Innsbrück, Basel en Zürich. Naar  al deze steden kun je dagelijks vanuit Nederland reizen.

Nightjet rijdt niet alléén in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Nederland maar heeft ook bestemmingen in Italië, België, Frankrijk, Kroatië, Slowakije, Slovenië, Tsjechië. Om deze bestemmingen te bereiken zul je over moeten stappen, veelal in Oostenrijk.

Euronight

Nachttreinen van Euronight worden door de Oostenrijke ÖBB gepland, maar de ritten worden gereden met treinen van andere spoorwegmaatschappijen. Euronight ritten worden verzorgd door de Kroatische, Tsjechische, Hongaarse, Poolse, Slowaakse of Zweedse spoorwegen. Zo rijd je bijvoorbeeld van Hamburg, via Denemarken naar Stockholm in een trein van de Zweedse spoorwegen die door de Oostenrijkse spoorwegen wordt ingepland.

GreenCity Trip

Dit jonge bedrijf biedt sinds 2021 citytrips aan per trein. Je boekt een treinticket en hotel in dezelfde boeking en je reis kan beginnen. GreenCity Trip heeft meerdere bestemmingen in Europa.

European Sleeper

European Sleeper is nieuw in het aanbieden van nachttreinen naar Berlijn en Brussel, maar het bedrijf sluit niet uit dat er op korte termijn meer verbindingen bij komen.

GreenCity Trip

Tui SkiExpress

De Tui SkiExpress is een seizoensgebonden treinservice die wordt aangeboden door reisorganisatie Tui. Het bedrijf biedt comfortabele en gemakkelijke reisopties voor mensen die willen wintersporten in verschillende populaire ski-bestemmingen in de Oostenrijkse Alpen.

De Tui SkiExpress verbindt Amsterdam en Utrecht met populaire ski-bestemmingen en biedt een reiservaring die speciaal is aangepast aan de behoeften van skiërs en snowboarders. De trein is voorzien van comfortabele zitplaatsen en ruime bagageruimte voor ski- en snowboarduitrusting.

Alpen Express

Voor de wintersporters die geen moment van het wintersport avontuur willen missen start de après ski al in de trein. Met 8 plaatsen heeft deze nachttrein de meeste opstapstations van alle nachttreinen in Nederland. De Alpen Express zorgt voor een onvergetelijk begin en eind van jouw wintersportvakantie.

Arriva

Binnen Nederland rijden sinds december 2022 ook nachttreinen. Deze rijden op het traject Maastricht-Schiphol en het traject Groningen-Schiphol. De treinen rijden op vrijdag- en zaterdag nacht, maar niet elke week. Een kaartje voor deze trein koop je niet bij NS-International, maar in de Glimble app van Arriva.