Bestemmingen

Wenen: vol geschiedenis en bruisend eigentijds!

Of je nou Wenen, Wien of Vienna zegt. Je bedoelt hetzelfde. De Oostenrijkse hoofdstad aan de Donau die 151 tot 543m boven de zeespiegel ligt. De stad die door 1,9 miljoen mensen “thuis” wordt genoemd. De stad waar Duits als officiële taal geldt, maar waarvan de Oostenrijkse tongval je zal verrassen.

Zicht op Wenen met reuzenradAls je aan Wenen denkt, denk je aan de romantiek van paardenkoetsen voor Schloss Schönbrunn. Je ziet jezelf ontspannen in warme thermaalbaden. En in gedachten hoor je de muziek van Mozart die al sinds jaar en dag klinkt in de vele theaters die Wenen rijk is.

Meer recent is het architectonisch interessante Hundertwasserhaus. Of wat te denken van stille getuigen van de tweede wereld oorlog, zoals de Flakturm in Augarten?

Wanneer je over de kades langs de Donau loopt kom je muren tegen vol hippe eigentijdse graffity. Een bezoek aan de wijngaarden waar druiven groeien voor jouw Grüner Veltliner zou eigenlijk ook niet aan je trip mogen ontbreken.

Waar je interesses ook liggen; een bezoek aan Wenen is voor iedereen. Neem je de nachttrein naar Wenen, dan kom je om 09:19u aan.  Zo kun je je dag beginnen door je ’s morgen onder te dompelen in de Weense koffiecultuur. Wat de dag verder nog brengt: dat is aan jou, keuze genoeg!

München: meer dan het Oktoberfest

München is de laatste grote stad in het zuiden van Duitsland voordat de Alpen zich laten zien. Ze trekt jaarlijks miljoenen bezoekers die op de Thersienwiese het Oktoberfest vieren. Maar München is meer dan dat. München organiseerde in 1972 de Olymische Spelen (Nederland won 3x goud) en het is de  stad waar BMW groot werd.Frauenkirche München

München is een grote stad met 1,48 miljoen inwoners, maar omdat de stad enorm breed is opgezet voelt het nooit te druk. Vanuit München Hbf loop je in een rechte lijn via Stachus en de Frauenkirche naar de Marienplatz waar om 11, 12 en 17u het carillion van zich laat horen. Iets verder vind je de Viktualienmarkt waar de geur van leberkäs, sauerkraut en worstenbroodjes je niet kan ontgaan.

Ontspannen doe je in de Englischer Garten waar je uren rond kunt struinen, of in de tuinen van Schloss Nymphenburg. Bij regen schuil je in het Deutsches Museum waar je uren zoet kunt zijn zonder alles te hebben gezien.

Genieten in de zon in één van de vele biergarten van een lokaal biertje maakt je trip naar München helemaal af. En zo heb je 3 tot 4 van zulke avonden. Voor je heel München hebt ontdekt ben je zo een kleine week verder.

Met de nachttrein kom je al om 07:11u in München aan. Lekker vroeg dus zodat je heel de dag hebt om deze veelzijdige stad te ontdekken.

Innsbruck: niet enkel startpunt voor wintersport

Geen kansmaker op de originaliteitsprijs, maar wel duidelijk. Innsbruck is genoemd naar de brug over de Inn. Best belangrijk, want al sinds de middeleeuwen maakt deze brug de stad bereikbaar. Deze stad met middeleeuwse oorsprong vind je in Tirol, Oostenrijk.

Door de Olympische spelen van 1964 en 1976 werd Innsbruck bekend om de wintersport. Gelegen tussen de alpen is Innsbruck echt de perfecte startplaats voor een ideale wintersportvakantie. Maar ook in de zomer is Innsbruck absoluut een bezoek waard. Gezellig shoppen doe je in de Maria-Theresienstrasse, maar als je cultuur wilt snuiven dan ben je in Innsbruck ook aan het juiste adres. Wat denk je bijvoorbeeld van Neues Hof met z’n gouden dak?

Innsbruck - brug over de Inn

Vanuit Innsbruck kun je een tandradtram nemen naar Hungerburg, een slot in de bergen van waar je tot Italië kunt kijken. Of je neemt de Innsbrucker Norderketten bahn die je nog hoger de bergen in brengt.

Waar je met de nachttrein naar Wenen helemaal in het oosten van Oostenrijk uitkomt, brengt de trein naar Innsbruck je juist helemaal naar het westen. Al om 9:14u bereikt de nachttrein z’n bestemming voordoor de hele dag nog voor je ligt!

Basel: drielandenpunt

Voor wie in Vaals is uitgekeken op ons drielandenpunt biedt het Zwitserse Basel een drielandenpunt met Frankrijk en Duitsland. Met slechts 170.ooo inwoners is Basel een vrij kleine stad die door de Rijn wordt gesplitst in groot- en klein Basel. In Basel vind je sinds 1874 een dierentuin. Daarmee heeft Basel de oudste (en grootste) dierentuin van Zwiterland, maar ook de oudste kerstmarkt van Zwitserland vind je hier.

Zicht op Basel

Door het internationale karaketer heeft Basel al eeuwen een belangrijke handelsfunctie die je terugvindt bij de middeleeuwse stadpoorten. Basel is een bestemming voor mensen die houden van vroeg opstaan. Al om 6:20u rolt de trein de brug over de Rijn over.

Zürich – financieel hart van Zwitserland

Geen milka-koeien, geen zwitserse zakmessen en geen pensioen voor Sint-Bernardshonden. Zürich is alles, behalve de typisch voorstelling die je wellicht van Zürich hebt. De stad het financiele middelpunt van Zwitserland en ook de grootste stad van het land. Staand aan het meer van Zürich, zie je in de verte de Alpen. Dat maakt Zürich een moderne stad, maar ook romantisch. Hoewel Zürich de grootste stad van het land is, is het centrum ook niet zo groot dat je er lang voor nodig hebt om het te ontdekken. In twee dagen heb je het meeste echt wel gezien.

Zicht op het meer van Zürich

De Grossmünster is een van de absolute highlights die je gezien moet hebben. De kerk met twee torens is te beklimmen waardoor je een prachtig uitzicht hebt over de stad.

Al om 8:05 komt de nachttrein midden in Zürich aan. Tijd zat dus om de stad in alle rust te verkennen.