Geschiedenis van Nightjet

Inmiddels alweer een poos terug, in 2016, waren de Duitsers het vertrouwen kwijt dat hun nachtdienstverbindingen die ze met de CityNightLine verzorgden nog rendabel zouden worden. De Duitsers zetten hun treinen te koop en de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) hapten gretig toe. De Oostenrijkers namen de gehele (verouderde) vloot over en begonnen zelf met het aanbieden van nachttreinverbindingen. Het bedrijf Nightjet was hiermee geboren.

De eerste nachttreinen van Nightjet reden in Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland. De vloot treinen van de Deutsche Bahn werden in 2017 en 2018 gemoderniseerd waarna het netwerk van Nightjet in de loop van de jaren is uitgebreid. Sinds 2021 is ook Nederland aangesloten op het netwerk van Nightjet.

Dat de treinen van Nightjet gemoderniseerd zijn betekent niet dat het moderne treinen zijn. Gefaseerd wil Nightjet de hele treinvloot vervangen door moderne treinen. Op de verbinding tussen Oostenrijk en Italië zullen vanaf 2023 moderne Nightjets gaan rijden. Nightjet heeft 33 moderne nachttreinen besteld. Wanneer de eerste moderne nachttreinen naar Nederland zullen rijden is nog niet bekend.

Bestemmingen van Nightjet

Het netwerk van Nightjet rijdt in grote delen van Europa. In Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Polen, Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland en Italië kun je gebruik maken van de treinen van Nightjet.

Nightjet in Nederland

Sinds 2021 is Nederland aangesloten op het netwerk van Nightjet. Vanuit Nederland zijn er 2 rechtstreekse verbindingen. Één met Oostenrijk (trein wordt in Neurenberg gesplitst), en één met Zwitserland.

  • Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Düsseldorf, Köln, Frankfurt, Neurenberg,
    • München, Kufstein, Innsbruck
    • Salzburg, Linz, Wenen
  • Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Düsseldorf, Köln, Frankfurt, Stuttgart, Basel, Zürich

Ticket kopen voor de Nightjet

Hoewel Nightjet een Oostenrijks bedrijf is kunnen tickets voor de Nightjet gewoon in Nederland gekocht worden. Dat doe je bij een van de NS-International verkooppunten, of gewoon op de website van NS-International.