Algemene informatie

Voorzieningen aan boord van de nachttrein

Voor je op reis gaat wil je weten waar je aan toe bent. Dat snappen we. De meest gehoorde vragen die we krijgen van nachttreinreizigers beantwoorden we uitvoerig voor je zodat je goed voorbereid op pad kunt.

Welke zitplaatsen zijn er in de nachttrein?

Groep tieners in zitcoupe nachttrein
© nightjet

Zitplaatsen zijn luxe stoelen die je een beetje achterover kunt laten leunen zodat je onderuitgezakt je ogen dicht kunt doen. Deze zitplaatsen zitten in ruimtes van 6 stoelen. Twee rijen van 3 tegenover elkaar. Je deelt je coupé dus met 5 andere reizigers.

Elke coupé heeft twee stopcontacten waar je je elektrische apparaten mee kunt opladen. Goed om te weten is dat de coupé niet kan worden afgesloten. Er zijn géén lakens of dekens. Het ontbijt is niet inbegrepen. Elk rijtuig beschikt over toiletten en wastafels waar je in je persoonlijke hygiëne kunt voorzien.

Een treinticket voor een zitplaats in de nachttrein heb je al vanaf €29,90 enkele reis.

Welke ligplaatsen zijn er in de nachttrein?

Wil je iets meer comfort dan een zitplaats dan kies je voor een ligplaats. Een ligplaats is een bank in een coupé die je zelf tijdens je reis omvormt tot een bed. Je krijgt een kussen en een laken en deken om dit te kunnen doen.

Een ligplaats is 190x75cm groot. In elke coupé vind je 4 of 6 ligplaatsen en 2 stopcontacten (verstopt onder de onderste bank). Een verschil met een zitplaats is dat deze coupés wel afgesloten kunnen worden.

’s Morgens wordt er een eenvoudig ontbijt gebracht. Een ligplaats boek je al van €59.- per enkele reis.

Welke bedden zijn er in de nachttrein?

Wie van luxe houdt kiest voor een bed in het slaaprijtuig van de Nightjet. In de bedplaatsen wordt je met een welkomstdrankje verwelkomd en vind je een opgemaakt bed.

De bedplaatsen boek je in coupés voor 1, 2 of 3 personen. Deze coupés zijn af te sluiten en doormiddel van een intercomsysteem kun je rechtstreeks contact opnemen met het treinpersoneel.

Elke reiziger in het slaaprijtuig van de Nighttjet krijgt een welkomstpakket dat bestaat uit een snack en proscecco, douchegel, oordopjes, flesjes water, slaapmaskers, sloffen en wasdoekjes. Je krijgt een uitgebreid ontbijt.

Als je een bed wilt boeken heb je keuze uit een standaard- of een deluxe coupé. Een bed in de nachttrein boek je al vanaf €89.-

Is er WiFi in de nachttrein?

Nee. Helaas is het (nog) niet mogelijk om verbinding te maken met een WiFi netwerk in de nachttrein. Geen van de Nightjet treinen is op dit moment uitgerust met WiFi.

Je doet er verstandig aan om voorafgaand aan je reis de bestanden die je wilt gebruiken te downloaden. In grote delen van Duitsland en Oostenrijk is de dekking van het mobiele netwerk ronduit slecht. Hierdoor kun je ook geen gebruik maken van het mobiele internet op je telefoon.

Elektriciteit

Per coupé zijn er 2 stopcontacten beschikbaar (220V). Deze bevinden zich bij de deur naar de gang. Per zit- of ligcoupé zijn er 4 of 6 reizigers. Houdt er dus rekening mee dat je het stopcontact met elkaar moet “delen”.

Per coupé in een slaaprijtuig zijn er doorgaans ook 2 stopcontacten beschikbaar

Bar/catering

Helaas, maar van de catering in de nachttrein moet je je verwachtingen wellicht bijstellen. Er is geen barrijtuig waar je wat kunt rondhangen en een drankje kunt drinken.

Wel kun je bij het treinpersoneel snacks en drankjes bestellen.

Afrekenen van je gekochte snacks en drankjes doe je contant of per creditcard (MasterCard, Visa, Amex, Bancontact of Sofort). Betaling per pin is helaas niet mogelijk.Twee koppen koffie in de nachttrein

Bagage

Per reiziger mag er 1 koffer en 1 stuk handbagage worden meegenomen in de nachttrein. De bagageruimte aan boord is beperkt. Neem dus alleen mee wat je echt nodig hebt.

Voor de bagage die je meeneemt geldt dat je het zelf moet kunnen tillen en het mag andere reizigers niet hinderen. Plaats de bagage dus niet in de gangpaden.

Voor grote bagage zoals snowboard, ski’s, kinderwagens of muziekinstrumenten is geen aparte ruimte. Dit moet in de gewone bagagerekken worden geplaatst.

Sommige rijtuigen hebben extra bagagerekken aan het begin van een rijtuig.

Auto en motoren op de nachttrein

Auto’s en motoren kunnen helaas niet mee. De wat oudere reizigers herinneren zich wellicht dat ze ooit met een auto of motor per trein zijn vertrokken. Dat klopt. In Amsterdam Amstel (tot 1971) en in ’s Hertogenbosch (tot 2014) konden auto’s en motoren op de trein worden geladen.

Vandaag de dag kan dat helaas niet meer.

Er is geen station in Nederland waar je auto of motor op de trein kan worden geladen. Wil je je auto of motor graag meenemen op reis dan zul je naar Hamburg of Düsseldorf moeten rijden en vanaf daar je reis beginnen.

Fietsen

In de nachttreinen naar Oostenrijk is het helaas niet mogelijk om je fiets mee te nemen. Althans, niet in één geheel. Als je je fiets uit elkaar haalt en vervoert in een fietshoes van 85x85cm mag je fiets zonder extra kosten mee.

In de nachttreinen naar Zwiterland kan je fiets wel in één geheel mee. Er zijn 11 plekken per trein beschikbaar. Voor het vervoer van je fiets is een fietsticket met reservering noodzakelijk. Dit ticket kost €12-16 en is verkrijgbaar via de klantenservice van NS International.

Normaal geldt dat reizigers geen fiets mee mogen nemen in de spits. Het is goed om te weten dat internationale reizigers hun fiets, ondanks de spitsbeperking, toch mee mogen nemen in de nationale treinen.

Mogen huisdieren in de nachttrein?

Natuurlijk mag je huisdier mee, maar er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden.Huisdier aan een meer

Kleine huisdieren die worden vervoerd in een reismand of reistas kunnen zonder extra kosten mee op reis. Past je huisdier niet in een reismand of reistas dan koop je bij de treinmanager een los ticket a €29.- Dit ticket kun je alleen contant of per creditcard betalen. Betaling per pin is dus niet mogelijk.

Voor honden gelden bijzondere extra regels. Als je viervoeter mee op reis gaat dan dien je een volledig compartiment te boeken. Je hond moet aangelijnd en gemuilkorfd zijn bij het in- en uitstappen. Om te zorgen dat de trein fris blijft voor de volgende reizigers dien je een hondendeken mee te nemen waar je hond gedurende de reis op kan liggen.

Voor honden naar die worden vervoerd in het zitrijtuig naar Zürich moet een apart ticket worden gekocht. Dit doe je via de klantenservice van NS International 

In de Nightjet naar Budapest (vanuit München of Zürich via Wenen) zijn huisdieren niet toegestaan. Blindegeleide honden zijn dat wel.

Hulphonden en blindengeleidehonden mogen gratis en zonder muilkorf mee op reis.

Houd er rekening mee dat voor dieren een dierenpaspoort moet worden meegenomen. Uw huisdier moet voldoen aan alle eisen die er gesteld worden in alle landen waar u door heen reist. Uw dierenarts kan u hierover verder informeren.

Kinderen

Kinderen tot en met 14 jaar mogen alleen reizen onder begeleiding van een volwassene. De reisdocumenten van kinderen moeten uiteraard in orde zijn.

Kinderen tot 6 jaar kunnen hun plaats delen met een volwassene. Zij hoeven dan geen ticket te hebben en reizen gratis mee.
Is wel een aparte plaats gewenst dan boekt u een ticket voor het speciale kindertarief.

Kinderen tussen 6 en 14 jaar moeten een eigen zit-, lig- of slaapplaats hebben. Deze plaats boekt u tegen het speciale kindertarief.

U kunt een speciaal “familien-abteil” boeken. Dit is een coupé met 6 ligplaatsen die geschikt is voor 3 volwassenen en maximaal 3 kinderen tot 14 jaar.

Reizigers met een beperking

Reizigers met een beperking (en hun eventuele begeleider) zijn van harte welkom in de nachttreinen!Rolstoel op station

Reizigers met een visuele beperking

Voor reizigers met een visuele beperking geleden dezelfde tarieven als voor andere reizigers. Een eventuele blindengeleidehond reist gratis mee.
Slechts 1 begeleider met een ov-begeleiderskaart kan met de visueel beperkte meereizen tegen het begeleiders tarief. Eventueel andere begeleiders betalen het reguliere tarief.

Reizigers met een rolstoel of scootmobiel

Reizigers met een rolstoel of scootmobiel reizen tegen het reguliere tarief. Een eventuele hulphond reist gratis mee. Slechts 1 begeleider met een ov-begeleiderskaart kan met de visueel beperkte meereizen tegen het begeleiders tarief. Eventueel andere begeleiders betalen het reguliere tarief.

De afmetingen van de rolstoel of scootmobiel zijn beperkt. De maximale afmeting mag zijn: 125x80x109 (l x b x h). Het gewicht van de rolstoel en de reiziger samen mag maximaal 250 kg zijn.

Nachttreinen zijn voorzien van een invalidentoilet.

Een speciaal ligcompartiment voor rolstoelreizigers met 2 ligplaatsen is beschikbaar op de volgende trajecten:

   • Amsterdam – Wenen
   • Amsterdam – München
   • Amsterdam – Innsbruck
   • Amsterdam – Basel (rijtuig 181)

Twee speciale rolstoelplaatsen in de zitrijtuigen zijn beschikbaar op de volgende trajecten:

   • Amsterdam – Basel (rijtuig 184)
   • Amsterdam – Zürich (rijtuig 172)

Op alle nachttreinen zijn invalidentoiletten beschikbaar.

Tickets voor rolstoelreizigers en hun begeleider zijn te verkrijgen via de klantenservice van NS International.

Wat kost je nachttrein?

Tickets voor de nachttrein zijn er al vanaf 30 euro per enkele reis! Alles wat met tickets voor de nachttrein te maken heeft vind je meer uitgebreid hier.

Het boeken van tickets voor de nachttrein.

Grote kans dat alle mogelijke vragen die je had zijn beantwoord. Vragen over WiFi, vragen over huisdieren en het reizen met kinderen. Er zijn nog maar 3 dingen die je hoeft te doen:

   • bedenken of je een zit-, lig- of slaapplaats wilt
   • een ticket boeken
   • genieten van je reis en uitgerust wakker worden op je bestemming